Radioamateur
Een heel oude hobby die jarenlang totaal geen aandacht heeft gekregen, maar die ik in 2014 weer heb opgepakt. Wat ik precies met de hobby wil is mij nog niet duidelijk. Ik ben begonnen met als doel: het maken van telegrafie verbindingen (CW) over zo lang mogelijke afstanden (DX) gebruik makend van zelf gebouwde apparatuur (homebrew) die zo min mogelijk vermogen uitzendt (QRP). Kortom de meest basale vorm van radio zoals die in de allereerste jaren werd bedreven, maar nu uit een batterijtje. Nu we iets verder zijn, weet ik niet zo goed meer wat ik met de hobby wil, maar dat 'zelf gebouwde apparatuur' is een beetje te ambitieus voor mij. Ik ben niet handig met een soldeerbout en daar komt bij dat de bouw van HF apparatuur zeer kritisch blijkt te zijn en dat je een heel arsenaal aan betrouwbare meetapparatuur nodig hebt. Onderstaand volgt in chronologische volgorde de belevenissen en het leerproces van een beginneling in de radiowereld (ham radio). Doe er uw voordeel mee.
Inmiddels ben ik geen beginner meer en dus stopt onderstaand relaas van mijn belevenissen. Ik heb heel veel te danken aan de leden van de VERON afdeling Nieuwegein, zonder hen was ik niet gekomen waar ik nu ben.
Na een periode van ongeveer 100 CW QSO's met de Yeasy FT847 ben ik stil gevallen. Wat nu nog meer ??
Maar sinds 21-10-2023 zit er weer wat beweging in de hobby.
Ik denk dat ik eindelijk na bijna 10 jaar met wisselende activiteit een antwoord heb gevonden op de vraag wat ik met deze hobby wil.
Ik wil zo nu en dan een telegrafieverbinding maken met een andere telegrafist.
Het gaat mij dan niet om 'zo ver mogelijk' of 'met zo min mogelijk vermogen' of 'alle landen van de wereld gewerkt' of noem maar op.
Het is mij te doen om:
- communicatie van oor tot oor
- gebaseerd op de vaardigheden van de beide operators
- over een langere afstand
- zonder tussenkomst van een telecom provider
- met eenvoudige aparatuur en zoveel vermogen als nodig is
Ik heb mijn Yaesu FT847 met ATU en voeding van de hand gedaan na een leuke JOTA ervaring omdat ik toch eigenlijk alleen maar zo nu en dan een CW verbinding maak op 20 meter.
Ik ben dus teruggegaan naar mijn 3W Tentec1320 CW QRP trancievertje.
Ruim voldoende voor mij.
Mijn callsign is PG7H en mijn shack bestaat nu uit:
- een Tentec 1320 QRP CW transceiver met max. 3W vermogen,
- een zelfgebouwde dipool antenne van 11 meter lang in de straalrichting Oost-West, ongeveer 10 meter boven de grond,
- 10 meter coaxkabel in huis + een mantelstroomfilter + een 1:1 balun + 10 meter open voedingslijn (300Ω),
- geen antennetuner want de gemeten SWR is 1:1.7, niet best maar goed genoeg,
- 3 seinsleutels,waaronder een examenwerkstukje van mijn broer uit 1972,
- een zelfgebouwde luidspreker box,
- een Linux Mint pc met daarop:
- KiwiSDR met diverse websdr aanbieders om een beeld te hebben van de activiteit op de band waar ik op dat moment op werk,
- CQRLOG software uit Tjechië, met QSL synchronisatie met LotW en eQSL en een koppeling naar QRZ.com om de details van mijn tegenstation in te kunnen zien.
Dit alles werkt prima, maar wat er meestal aan ontbreekt is het geduld om langer dan één uur achter de set te gaan zitten en verbindingen te maken.
Na een aantal maanden zonder enige aandacht voor de hobby heb ik besloten om er mee te stoppen.
Ik voeg nog één artikel aan onderstaand overzicht toe met daarin een uittreksel uit mijn logboek en dan stopt het.