Welkom op de site van Henk Kok

dinsdag 16 augustus 2022
 1010922 kleinIn augustus 2016 loop ik tegen een advertentie aan voor een gebruikte TenTec 1320 QRP CW tranciever. Bingo !! Dit is wat ik wil. Ik ga op bezoek bij de aanbieder en hij maakt ter plekke een verbinding met iemand in Wit-Rusland !!. Verkocht. Hij werkt met een koperdraardje uit het raam van de eerste verdieping van een flatgebouw, dus dat kan niet fout gaan. Vol energie stort ik mij op de voorbereiding van het examen in november.


Ondertussen moet ik mijn seinvaardigheden weer ophalen. Na 46 jaar is dit allemaal knap roestig en stotterend geworden. Bovendien heb ik destijds na mijn opleiding op de LETS in Deelen, nauwelijks achter de sleutel gezeten. Het werd toen (1970) al gezien als achterhaalde technologie.

 1010986 kleinOpnieuw schiet Martin (PA0MWU) mij te hulp. 1010926 klein (onbetaalbaar zulke mensen !!)
Hij had mij een tijdje geleden al een Magnetic Loop antenne geleverd die bij hem 'in de weg' stond en nu bleek hij ook nog een SWR meter voor mij te hebben.

 1010925 kleinAangevuld met de seinsleutel die mijn broer voor mij gemaakt heeft in 1972 en een 12V batterij die mijn zoon voor mij op de kop wist te tikken is mijn shack compleet.
 1010994 klein

Ik kan aan het werk !! Het is december 2016 en ik begin met luisteren naar een station ergens in het noorden van Finland (met dank aan QRZ.com waar je al dit soort informatie kunt vinden). Hij heeft het druk, kennelijk wil iedereen met hem werken. Ik wacht netjes op mijn beurt tot er een gaatje komt waarin hij een aantal keren cq seint zonder dat iemand reageert. Dan waag ik het er op. Met het zweet in mijn handen sein ik mijn call PG7H en tot mijn grote schrik reageert hij met een rapport 599 (ik geloof er niets van, met 3 watt naar noord Finland). Maar ik hoor hem duidelijk mijn call seinen dus geef ik netjes geheel naar waarheid 599 terug en 73. En weg is hij, op naar de volgende. Op QRZ.com blijkt het een tijdelijke speciale call van de Santa Claus te zijn. Niet te geloven !! mijn eerste QSO was met de Kerstman !!

Binnen een paar dagen maak ik nog verbindingen met mensen in het westen van Rusland, Letland, Portugal en Mallorca.
Het werkt !!

Maar nu ?? Mijn doel was QRP CW verbindingen maken met DX. Plotseling realiseer ik mij dat ik het gehaald heb. Maar nu, wat nu??
Ik laat het even rusten en ik neem mij voor om voorlopig door te gaan en zo veel mogelijk te leren van het maken van CW QSO's onder allerbelabbertste condities die voorlopig alleen maar slechter worden.

Comments powered by CComment