Welkom op de site van Henk Kok

dinsdag 16 augustus 2022
Ik gebruik nog steeds de FiFi SDR als mijn ontvanger, maar ik kan eigenlijk alleen maar naar de 20m band luisteren. Op de andere banden heb ik S9+ aan ruis en is er met het koperdraadje op mijn dakpannen helemaal niets te beleven. Zeker op de banden lager dan 10MHz is het gewoon slecht. Ik ga dus op zoek naar een betere antenne.

 1030618

Er is veel te vinden over de ‘miniwhip’ antenne en dus heb ik voor €20 een bouwpakketje gekocht (https://www.vandijkenelektronica.eu/nl/rtl-dongle-en-toebehoren/668-bouwpakketje-actieve-antenne-10-khz-20-mhzmax-30-mhz-oa-voor-onze-hf-converter.html )en in elkaar gezet.

Daar hoort natuurlijk ook een ‘voeding’ bij die er voor zorgt dat er 12V spanning via de binnenader van de coaxkabel in het actieve deel van de antenne terecht komt. Hier heb ik eerst zelf wat zitten knutselen aan de hand van ontwerpen op het internet. Dat beviel helemaal niet. Overal strepen op mijn SDR# beeld. Dus heb ik verder gezocht en vond ik een ontwerp van Nico PA0NHC op zijn site (http://www.pa0nhc.nl/Miniwhip_20180416/index.htm ). De eerste die ik bouwde was een inmiddels verouderd ontwerp, waar nog geen zekering in zat. En ja hoor: mijn slechte soldeerwerk leidde tot kortsluiting en een flinke rookwolk van het doorbranden van de isolatie van de voedingsbatterij naar de ‘splitter’. Dat is al weer even geleden, maar het doosje waar ik hem in gebouwd had ruikt nog steeds naar die bekende ‘verbrande bakeliet’ geur.

Voor de zekerheid heb ik maar een ‘zekeringen bankje’ gemaakt met 6 x 1A 12V auto zekeringen er in. En dat is maar goed ook, want er zijn inmiddels al 3 zekeringen gesneuveld.

 1030617

Ik heb de combinatie FiFi SDR, SDR# en MiniWhip nu op verschillende plaatsen in huis en in de tuin uitgeprobeerd. Het beste resultaat geeft het in de nok van het huis.

 1030610

Hij geeft echter zo veel signaal dat er een stappenverzwakker tussen zit. Ik ben zeer tevreden met deze combi !! Ik kan nu echt op alle banden luisteren en ook in de LW en MW Broadcast banden werkt het uitstekend.

Comments powered by CComment