HenkKokWelkom op de website van Henk Kok

denkmodel architectuur 2

IT architectuur gezien vanuit de rol van de gebruiker


Meestal wordt bij het kijken naar IT architectuur uitgegaan van een IT vakman die iets aan een andere IT vakman wil vertellen. In mijn praktijk moest ik regelmatig aan het hogere management uitleggen hoe de IT in elkaar zit en wat de gevolgen van sommige van hun beslissingen zijn. Daarbij heb ik vaak gebruik gemaakt van het plaatje hier onder.

Je moet dit plaatje eigenlijk van boven naar beneden bekijken:arch rol van de gebruiker

Iedereeen in een organisatie gebruikt IT in een bepaalde rol die de persoon in kwestie heeft. Nu bestaat de totale functionaliteit die achter het toetsenbord en de muis zijn werk doet, uit 3 gebieden die technologisch anders in elkaar zitten:

1. de 'Personal toolset' die iedereen op zijn eigen manier gebruikt. Denk aan MS Office, E-mail, WEB browsers, etc.

2. de 'Workgroup tools' die iemand in zijn rol als lid van een team gebruikt om onderling documenten uit te wisselen, afspraken vast te leggen. Denk aan Wiki's, Lotus Notes, MS Office 365, Huddle, etc. Het verschil met de eerste categorie is dat hier werkafspraken nodig zijn over hoe het team dit gereedschap gebruikt.

3. de 'Business Applications' die iemand in zijn specifieke rol in het bedrijfsproces gebruikt. Denk aan ERP systemen als SAP, MS Dynamics, etc. maar ook aan de zelfgebouwde software van een bedrijf. Het verschil met de vorige categorie is dat de afspraken voor het gebruik van deze software van tevoren worden vastgelegd en vervolgens door de software worden gecontroleerd.

Tegenwoordig zijn er diverse producten op de markt die ook combinaties van deze 3 technologieën leveren. Dit maakt echter voor de besluitvorming over het gebruik van die producten niet uit.

Wat is nu het belang van deze onderverdeling?
Als je een probleem op wilt lossen, kan dat in de meeste gevallen met alle drie de types technologieën. Maar de keuze heeft wel gevolgen.

Als je snel een oplossing wilt, zul je kiezen voor de personal toolset en een handige gebruiker die je op weg helpt. Voorbeeld: 'bouw even een spreadsheet voor de rapportage van de kwartaalcijfers'. De vraag hoe dat spreadsheet gevoedt gaat worden en wat de primaire bron van de gegevens is, komt niet, of veel te laat aan de orde. Gevolg: overloze discussies over de kwaliteit van de informatie.

De keuze van het juiste type technologie is een afweging tussen:
  • snelheid van beschikbaarheid van nieuwe functionaliteit
  • betrouwbaarheid, accuratesse en robuustheid van de informatie die wordt geleverd
arch rol van de gebruiker 2Hier links ziet u een voorbeeld van het gebruik van dit plaatje met daarin ook de bij IT vakmensen zo populaire indeling in een 'meer lagen' architectuur.

Als hier door de IT vakmensen per 'laag' een aantal besluitvormingsprincipes (principles) voor wordt geformuleerd, wordt het gemakkelijker om de keuze van de juiste technologie te maken.