HenkKokWelkom op de website van Henk Kok

over wetenschap

02-05-2011:

Ik heb deze allegorie al een aantal keren verteld de afgelopen jaren. Meestal om ‘wetenschappers’ te plagen, hetgeen goed lukte. Het is tijd dat ik hem op ga schrijven. De redenering is een ver doorgevoerde gegevensanalyse uit de jaren 90 van de vorige eeuw.

2020 30 wetenschap acryl op papierDe ‘Wetenschap’ is een complex bouwwerk van begrippen dat te vergelijken is met een kaartenhuis.  De horizontale kaarten stellen begrippen voor die objecten en hun eigenschappen identificeren en/of beschrijven. Eigenlijk is 'subjecten' hier meer op zijn plaats omdat 'objectief' alleen maar bestaat uit de gedeelde subjectieve kijk op de werkelijkheid. De vertikale kaarten stellen relaties/associaties tussen begrippen voor. Het kaartenhuis zelf is het kennisbouwwerk dat de wetenschappers met elkaar hebben opgebouwd. De zwaartekracht die het kaartenhuis in stand houdt staat voor de statistiek en de regels van de logica die regeren over wetenschap.

Wetenschappers zijn over het algemeen erg trots op hun bijdrage (de kaarten die zij aan het kaartenhuis hebben toegevoegd). Zij worden danook niet vrolijk als er een jonge slimmerik komt die ergens een vertikale kaart tussenuit trekt, waardoor een deel van het bouwwerk in elkaar stort. Maar meestal pakt diezelfde of een andere slimmerik de kaarten weer op en bouwt een nieuw bouwwerk, leunt achterover en is trots op zijn bijdrage, totdat .....