Welkom op de site van Henk Kok

dinsdag 13 april 2021
Na een aantal maanden met de RTL Dongle gewerkt te hebben, kon ik een kant en klaar afgebouwde FiFi SDR ontvanger van Wim PA0WVG over nemen. Eerst heb ik uitgebreide vergelijkingen tussen beide ontvangers gedaan met diverse SDR ontvanger programma's op mijn pc (HDSDR, SDR Console, SDR sharp). Uiteindelijk ben ik uitgekomen op de software die bij de FiFi ontvanger is meegeleverd (een maatwerk toepassing van Bonito) en is de RTL Dongle bevorderd tot ontvanger voor de VHF 2 meter band en de UHF 70cm band.

P1010732 kleinDe resultaten van de FiFi SDR ontvanger zijn in mijn geval stukken beter dan die van de RTL Dongle. Ik heb hevig zitten expirimenteren met 3 verschillende antennes. Vooral de zelfgebouwde magnetic loop voor 14Mhz. gaf goede resultaten, maar ook het simpele koperdraadje van 3,5 meter uit mijn dakraam werkte goed.

P1010734 kleinMaar 7Mhz. en 3,5MHz. gaven een ruisniveau van S6 t/m S9. Uiteindelijk was ik er toch niet tevreden mee. Vervolgens volgt een periode van maanden expirimenteren met filters. Sommigen werkten goed en andere heb ik bijna direct weer weggegooid.

Uiteraard heeft Martin (PA0MWU) mij weer uit de brand geholpen met een perfect filter, met de mededeling: "hij werkt goed op 10MHz - 30MHz, maar voor de lagere frequenties moet je zelf maar een nieuwe bouwen". 'Goed plan' dacht ik en hij leverde er een prachtig schema bij. Toen volgde een aantal maanden van van alles proberen, maar geen bevredigend resultaat. Wat ik geleerd heb: Ik kan niet goed solderen, alle pluggen die ik gesoldeerd heb waren binnen één of twee maanden weer een bron van storing. En uiteindelijk is het oorspronkelijke filter van Martin het enige dat goede resultaten geeft.

 1010920 kleinIk heb toch geprobeerd om het in een kastje te bouwen, maar ook dat was geen succes.


Ondertussen heb ik besloten om toch maar op te gaan voor mijn zendlicentie en het luisteren op alle amateurbanden over te laten aan mensen met meer geduld en uithoudingsvermogen.