HenkKok.jpg
Welkom op de website van Henk Kok

08-2007:

Arnhem. Ik zit op de 2e verdieping van het hoofdkantoor van Essent in de tentoonstellingsruimte en ik lees.

Als onderdeel van mijn herstelprogramma van een burn-out die ik een jaar eerder heb opgelopen, neem ik na 2 uur werken even een pauze van een kwartiertje. Ik loop dan in het trappenhuis wat verdiepingen op en neer en kom tussendoor in de tenstoonstellingsruimte waar een aantal comfortabele bankjes staan. Daar lees ik het epistel, de psalm en het evangelie van de dag volgens de liturgische kalender van de RKK. Ik heb al een aantal jaren geleden mezelf aangewend om de teksten te lezen alsof ze zojuist uitsluitend voor mij zijn opgeschreven. Het is verbazingwekkend hoe waardevol en direct van toepassing die teksten dan voor mij blijken te zijn.

Een collega die ik eigenlijk maar oppervlakkig ken komt naast mij zitten en vraagt wat ik aan het lezen ben. Ik weet dat hij niet gelovig is, althans geen kerkganger, dus de vraag overvalt mij een beetje. Ik laat hem het boekje zien en vertel hem waarom ik dat doe. Dan stelt hij mij een nog lastiger vraag: "Als ik de bijbel wil gaan lezen waar moet ik dan beginnen?".

Zonder enige schroom of terughoudendheid zeg ik:
1. begin met het boek Prediker. Zorg dat je goed door hebt dat wat er staat voor jou bestemd is en pas het toe in je leven.
2. daarna het boek Psalmen. Maar wees hier niet te snel en te oppervlakkig mee. Voel wat er staat en beleef het.
3. ga naar de kern van de boodschap van Jezus die staat in 'de bergrede' (Matteus 5:1-27) en laat de tekst in je inzinken.
4. lees de brieven van de apostel Paulus zorgvuldig.

Als ik er nu na een aantal jaren op terug kijk, blijf ik nog steeds bij mijn advies, al heb ik geen idee waar dit zo maar vandaan kwam, toen de vraag mij gesteld werd.